Αρχική » Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις » Δραστηριότητες του Τμήματος Φιλολογίας » Προβολή δραστηριότητας

Προβολή δραστηριότητας Τμήματος Φιλολογίας

15.02.2023

Ψήφισμα τoυ Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας για τον θάνατo του Mario Vitti

Mario Vitti: 1926 – 14 Φεβρουαρίου 2023

Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Ιταλού νεοελληνιστή Mario Vitti, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tuscia (Βιτέρμπo Ιταλίας) και Επίτιμου Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακούραστος μελετητής του Νεοελληνικού Πολιτισμού, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από τον 17ο μέχρι τον 20ό αιώνα ο Mario Vitti αφήνει σπουδαία επιστημονική κληρονομιά στις Νεοελληνικές Σπουδές. Η μνημειώδης Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, που συνέγραψε στα ιταλικά (1971), γνώρισε επάλληλες εκδόσεις και μεταφράσεις (στα ελληνικά, το 1978), αποτέλεσε και θα αποτελεί θεμελιώδη βάση για την φιλολογική παιδεία πολλών γενιών νεοελληνιστών και νεοελληνιστριών. Επίσης οι σημαντικές μελέτες και μονογραφίες του για το θέατρο του 17ου αιώνα, τον Ανδρέα Κάλβο, την ελληνική πεζογραφία της Ηθογραφίας, την Γενιά του 1930 στην ποίηση και την πεζογραφία, όπως και για το έργο μειζόνων νεοελλήνων ποιητών, όπως του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και οι βιβλιογραφικές εργασίες του, τροφοδοτούν εξακολουθητικά τη νεοελληνική φιλολογική έρευνα. Οι μεταφράσεις του ελλήνων ποιητών στην ιταλική γλώσσα (Ελύτης, Σεφέρης, Καζαντζάκης, ποιητές της γενιάς του 1930, μεταπολεμικοί ποιητές) συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση της λογοτεχνίας μας στην Ιταλία.

Ο Mario Vitti αφιέρωσε τη ζωή του στις Νεοελληνικές Σπουδές και θεωρούσε πάντα την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του.

Η επιστημονική προσφορά, η σοφία, το υψηλό ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό ήθος, το ουμανιστικό πνεύμα και η σεμνότητα του Mario Vitti σηματοδοτούν ένα στιβαρό και ακατάβλητο πρότυπο για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανθρωπιστικές σπουδές δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως.