Αρχική » Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις » Δραστηριότητες του Τμήματος Φιλολογίας » Προβολή δραστηριότητας

Προβολή δραστηριότητας Τμήματος Φιλολογίας

24.04.2023

e-Σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ - Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου (King's College London)

Τετάρτη 26/04/2023, 18:30, διαδικτυακά

Ο Τομέας Γλωσσολογίας σας προσκαλεί στην ομιλία της Αλεξάνδρας Γεωργακοπούλου (King's College London) με τίτλο "Μικρές ιστορίες (‘τα στόρυ’ …) στα κοινωνικά μέσα: Μια τεχνογραφική θεώρηση". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στις 18.30, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m8729d839fe57d69543eafc54fcab2111

Password: 4mvYvpJhJ23

Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των e-σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον Τομέα Γλωσσολογίας με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Το πρόγραμμα όλων των ομιλιών του εαρινού εξαμήνου βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-glwssologias/seminaria.html

Περίληψη

Από το ξεκίνημά τους, οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων σχεδιάστηκαν με την δύναμη της αφήγησης κατά νου και έτσι ώστε να μας παρέχουν δυνατότητες για να λέμε ιστορίες, ειδικότερα συγκεκριμένου τύπου ιστορίες, που έχω αποκαλέσει ‘μικρές ιστορίες/αφηγήσεις’. Χρησιμοποιώντας μια τεχνογραφική μεθοδολογική προσέγγιση που συνθέτει (ψηφιακή) εθνογραφία, κριτική ανάλυση λόγου με σώματα κειμένων & πολύ-σημειωτική αφηγηματική ανάλυση, παρακολουθώ (& ιχνηλατώ) την εξελικτική πορεία των αφηγήσεων στα κοινωνικά μέσα ως επικοινωνιακών πρακτικών που συσχετίζονται άμεσα με τις τεχνολογικές δυνατότητες, τους αλγόριθμους και την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών μέσων. Στην ομιλία μου, θα παρουσιάσω τα βασικά κειμενικά-πολύ-σημειωτικά χαρακτηριστικά των τυπικών ιστοριών (αφηγηματικών ειδών) στα κοινωνικά μέσα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με αποκορύφωμα ‘τα στόρυ’ σε δημοφιλείς πλατφόρμες (από Ινσταγκραμ έως Weibo). Επίσης, θα εστιάσω στη στενή σχέση ανάμεσα στις μικρές ιστορίες και την ‘αυθεντικότητα’ των αφηγητριών (στα ελληνικά, η συνήθης φράση είναι ότι ‘λες την αλήθεια σου’), καταδεικνύοντας τα μιντιακά ιδεολογικά πλαίσια, τους ορισμούς και εν τέλει την εργαλειοποίηση της αφήγησης σε σχέση με την παρουσίαση του εγώ μας.