Αρχική » Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις » Δραστηριότητες του Τμήματος Φιλολογίας » Προβολή δραστηριότητας

Προβολή δραστηριότητας Τμήματος Φιλολογίας

28.11.2022

e-Σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ - Γιώργος Ξυδόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών & Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)

Τετάρτη 30/11/2022, 18:30, διαδικτυακά

Ο Τομέας Γλωσσολογίας σας προσκαλεί στην ομιλία του Γιώργου Ξυδόπουλου (Πανεπιστήμιο Πατρών & Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) με τίτλο "Νέα ελληνικά και αγγλικά: δανεισμός ή εξαγγλισμός;". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 στις 18.30, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m6cd4fa060ee938c50679770ac1a46c05

Password: 7cKtaeXDu36

Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των e-σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον Τομέα Γλωσσολογίας με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Το πρόγραμμα όλων των ομιλιών του χειμερινού εξαμήνου βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-glwssologias/seminaria.html

Περίληψη

Στην εποχή μας, η πρωτόγνωρη επιρροή των αγγλικών ως παγκόσμιας γλώσσας και στα νέα ελληνικά είναι τεράστια λόγω της ραγδαίας διάδοσης του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας. Οι επιρροές μαρτυρούνται, βεβαίως, σε λεξικό επίπεδο (π.χ. τένις 'τένις' < αγγλ. tennis, κόνσεπτ 'έννοια/ιδέα' < αγγλ. concept) αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε άμεση εισαγωγή αγγλικής ιδιωματικής φρασεολογίας μέσω της λέξη-προς-λέξη μετάφρασης (π.χ. κλαίω πάνω από το χυμένο γάλα < Αγγλ. 'cry over spilled milk'). Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι επιρροές της αγγλικής στα νέα ελληνικά παρατηρούνται, ως έναν βαθμό, και σε μορφοσυντακτικό επίπεδο, αποκαλύπτοντας νέες δομές που φαίνεται να «μεταφράζουν» τις αντίστοιχες δομές της αγγλικής, που προηγουμένως δεν παρατηρούνταν στο γραμματικό σύστημα της γλώσσας μας. Η εμφάνιση τέτοιων προτύπων στη μορφοσύνταξη των νέων ελληνικών φαίνεται πως μπορεί να προσθέτει «αγγλοπρεπή» χαρακτηριστικά σε κάποιες περιοχές του γραμματικού συστήματος της ελληνικής. Σε αυτή την παρουσίαση, θα δούμε στοιχεία από παλαιότερες και πιο πρόσφατες μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι, πέραν του κοινού δανεισμού, μεταφέρονται στη γλώσσα μας και αυτούσιες ιδιωματικές δομές με απλή μετάφραση, π.χ. φραστικές ρηματικές δομές, προ-τροποποιημένες υβριδικές ΟΦ, ιδιωματικές εκφράσεις, κλπ. Με βάση το εύρος και το βάθος αυτής της επίδρασης της αγγλικής στην ελληνική, στοιχεία από άλλες γλώσσες καθώς και τη γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης από τη σχετική βιβλιογραφία, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα περί δανεισμού ή εξαγγλισμού της νέας ελληνικής.