Φιλοσοφική Σχολή
Το ερευνητικό πρόγραμμα LETEGR2 (LEARNING, TEACHING AND LEARNING TO TEACH IN GREEK AS A SECOND/FOREIGN LANGUAGE) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας του ΕΚΠΑ σας προσκαλεί στην ομιλία: “Εργαζόμενη μνήμη και γραπτή παραγωγή στην Ελληνική ως Γ2: Μια ψυχογλωσσολογική προσέγγιση” με εισηγητή τον Παναγιώτη Παναγόπουλο, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τομέα Γλωσσολογίας (ΕΚΠΑ). To ιστοσεμινάριο (webinar) συντονίζει η Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας (ΕΚΠΑ).
H ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/03/2022 στις 17:00 στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://ub-edu.zoom.us/j/93857467103?pwd=VkRJV0hudE1OeHQwOVlWVGFya0Y2UT09
Meeting ID: 938 5746 7103
Passcode: 258158
Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ιστοσεμιναρίων του ερευνητικού προγράμματος LETEGR2 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και της ΓΓΕΚ. Το πρόγραμμα όλου του κύκλου ιστοσεμιναριών βρίσκεται στην ιστοσελίδα:
https://letegr2webinars.weebly.com/
Περίληψη
Η γραπτή παραγωγή αποτελεί μία από τις βασικές δεξιότητες της δεύτερης/ξένης (Γ2) γλώσσας κατά την οποία συντελούνται μία σειρά γνωστικών διεργασιών, σημαντικών για την Κατάκτηση της Γ2 (ΚΓ2). Η παρούσα ομιλία στοχεύει να παρουσιάσει τη σχέση της γραπτής παραγωγής με έναν ατομικό γνωστικό παράγοντα, την εργαζόμενη μνήμη. Θα παρουσιαστούν εργαλεία μέτρησης της εργαζόμενης μνήμης καθώς και ένα θεωρητικό μοντέλο ανάλυσης της γραπτής παραγωγής που βασίζεται στο τρίπτυχο της Πολυπλοκότητας, της Ακρίβειας και της Ευχέρειας (ΠΑΕ). Θα συζητηθούν, επίσης, οι γραπτές επιδόσεις των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 ανάλογα με την ικανότητα εργαζόμενης μνήμης τους.