Φιλοσοφική Σχολή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
Το Τμήμα Φιλολογίας τιμά τη μνήμη του διακεκριμένου φιλολόγου, πανεπιστημιακού δασκάλου, συγγραφέα, αρθρογράφου και μεταφραστή Δημήτρη Μαρωνίτη, που αποβίωσε χτες, 12 Ιουνίου 2016.
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας. Υπήρξε διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής του Tμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1967, οπότε απολύθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα. Από το 1975 ως το 1997 διατέλεσε τακτικός καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος (1986-87), Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1991-94). Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Aυστρίας, ΗΠΑ και Kύπρου, και έδωσε διαλέξεις σε χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.
Διατέλεσε Ειδικός σύμβουλος του Yπουργείου Παιδείας σε θέματα Aνώτατης Eκπαίδευσης (1974-1976), Γενικός διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος (1989-90), Πρόεδρος του Tμήματος Δημοσιογραφίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης του ΑΠΘ (1991-94), Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας (1994-2001), Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου "Ενδογλωσσική Μετάφραση" του ηλεκτρονικού κόμβου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1998-2000), Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2001-2004), Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών από το 2003 και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής από το 1971 ως τις μέρες μας.
Τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου (1981), τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά (2012).
Προς τιμήν του κυκλοφόρησε τιμητικός τόμος για την προσφορά του στα κλασικά γράμματα, υπό τον τίτλο Euphrosyne. Studies in the Ancient Epic, and its Legacy in Honor of Dimitris N. Maronitis, επιμ. A. Rengakos - I. N. Kazazis. Στουτγκάρδη: F. Steiner 1999.
Στο πλουσιότατο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται σημαντικές μελέτες για τον Ηρόδοτο, τον Ησίοδο και τον Όμηρο. Έργο ζωής αποτέλεσε η μετάφραση των ομηρικών επών. Μάλιστα, με τη σχετική αρθρογραφία του συντέλεσε στην επαφή του αναγνωστικού κοινού με μεγάλα θέματα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.
Παράλληλα με την αρχαία γραμματεία ασχολήθηκε συστηματικά στις μελέτες του με αρκετούς νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους ιδιαίτερα με την πρώτη μεταπολεμική γενιά. Είχε εκδώσει μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κ.Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη. Από τους νεότερους είχε ασχοληθεί με τον Γιώργο Χειμωνά.
Αξιοσημείωτο υπήρξε το διακεκριμένο ύφος τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού του λόγου, αλησμόνητο για τους πολυπληθείς αναγνώστες, φοιτητές και ακροατές του.
Είθε το επιστημονικό του έργο να γίνει παράδειγμα για τους νεώτερους φιλολόγους.
H κηδεία του Δημήτρη Μαρωνίτη θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 11 π.μ., από το ΄Α Νεκροταφείο της Αθήνας.