Αρχική » Προπτυχιακές Σπουδές » Μαθήματα προσφερόμενα σε άλλα Τμήματα » Τμήμα Φιλοσοφίας

Μαθήματα προσφερόμενα στο Τμήμα Φιλοσοφίας

Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ακαδ. έτους 2021-2022

Α΄Εξάμηνο

ΦΛΓ001 Αρχαία Ελληνική Φιλολογία Ι: Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία- Θεματογραφία

Γ. Βασίλαρος (Α-Λ & Μ-Ω)

 

Β΄Εξάμηνο

ΦΛΓ002 Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ΙΙ: Ξενοφών

Γ. Βασίλαρος

 

Γ΄Εξάμηνο

ΦΛΓ003 Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ΙΙΙ: Φιλοσοφικά κείμενα

Μ.Σιόντη

 

Δ΄Εξάμηνο

ΦΛΓ004 Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ΙV: Αττικοί ρήτορες

Μ. Σιόντη

 

ΣΤ΄Εξάμηνο

ΦΛΓ105 Φιλοσοφικά κείμενα

Α. Κορολή


Ζ΄Εξάμηνο

ΦΛΓ106 Ομήρου Οδύσσεια

Χ. Φάκας

Εισαγωγή στον Όμηρο και την ομηρική έρευνα. Η βιογραφική παράδοση για τον ποιητή στην αρχαιότητα, η ιστορία της παράδοσης του ομηρικού κειμένου και το ομηρικό ζήτημα. Η προφορική επική παράδοση και τα χαρακτηριστικά της προφορικής σύνθεσης στον Όμηρο (λογοτυπικές εκφράσεις, επαναλαμβανόμενοι στίχοι, τυπικές σκηνές), η γλώσσα των ομηρικών επών και το ομηρικό μέτρο.

Εισαγωγή στην Οδύσσεια. Θέμα, δομή και αφηγηματική τεχνική του ποιήματος, ο ηρωικός κώδικας του έπους σε σχέση με αυτόν της Ιλιάδας. Γλωσσικός, υφολογικός και ερμηνευτικός σχολιασμός της ραψωδίας θ. 

Η΄Εξάμηνο

ΦΛΓ107 Θουκυδίδης

Ε. Τσιτσιανοπούλου (Α-Λ)

Το μάθημα επικεντρώνεται στο έργο του Θουκυδίδη, ξεκινώντας από τη βιογραφία του και προχωρώντας σε σχολιασμό επιλεγμένων αποσπασμάτων από την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. Θα μελετήσουμε αναλυτικά τη γλώσσα, το ύφος, την ιστορική μέθοδο, τον κόσμο των ιδεών, την πολιτική διεισδυτικότητα και θα εκτιμήσουμε τον σκοπό του ιστορικού να καταστεί το έργο του “κτῆμα ἐς ἀεί”. 

Γ. Βασίλαρος (Μ-Ω)

Μαθήματα Λατινικής Φιλολογίας ακαδ. έτους 2021-2022

Α΄Εξάμηνο

ΛΑΤ001 Λατινική Φιλολογία Ι: Θεματογραφία

Μ. Γκαράνη

 

Δ΄Εξάμηνο

ΛΑΤ002 Λατινική Φιλολογία ΙΙ: Φιλοσοφικά-Ρητορικά κείμενα

 Μ. Γκαράνη

 

Η΄Εξάμηνο

ΛΑΤ101 Λατινική Φιλολογία: Φιλοσοφικά-Ρητορικά κείμενα

Μ. Γκαράνη 

Μαθήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας 2022-2023

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΝΕΦ002 (Α’ Εξάμ.) Νέα Ελληνική Φιλολογία

Διδάσκουσα: Νάντια Φραγκούλη

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις βασικές σχολές και ρεύματα που καθορίζουν την Νεοελληνική Λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα, εντάσσοντάς τα στο ιδεολογικό και ιστορικό τους πλαίσιο. Θα εξεταστούν κείμενα των βασικών εκπροσώπων κάθε σχολής.

ΝΕΦ001 (Β’ Εξάμ.) Θεωρία Λογοτεχνίας

Διδάσκουσα: Πέγκυ Καρπούζου

Εισαγωγή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας. Η έννοια της λογοτεχνίας. Επισκόπηση σύγχρονων θεωριών του 20ού αιώνα: Φορμαλισμός, Νέα Κριτική, Δομισμός, Σημειωτική, Αναγνωστικές θεωρίες, Μαρξιστική Κριτική, Ψυχαναλυτική Κριτική, Πολιτισμική Κριτική. Οι βασικοί όροι και έννοιες κάθε θεωρητικής σχολής εξετάζονται κριτικά και μέσα από θεωρητικά δοκίμια (R. Barthes, U. Eco, R. Jakobson, M. Bakhtin, V. Shklovsky, C.Lévi-Strauss, κ.ά.). Eνδεικτική εφαρμογή της αφηγηματικής τυπολογίας του G.Genette στο μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα, Ακυβέρνητες Πολιτείες.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

73ΙΣΤ103 (Η’ Εξάμ.) Νεοελληνική Λογοτεχνία 20ού αι. ΙV 

Διδάσκων: Θανάσης Αγάθος

Μελέτη των ιδεολογικών και αισθητικών προσανατολισμών των πεζογράφων της γενιάς του 1930, παρουσίαση αντιπροσωπευτικών κειμένων της περιόδου (Μυριβήλης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Πολίτης, Βενέζης, Καραγάτσης, Νάκου κ.ά.) και εξέταση της κριτικής υποδοχής τους και της θέσης τους στον κανόνα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

ΝΕΦ101 (Η’ Εξάμ.) Νεοελληνική Φιλολογία ΙΙ/Ποίηση και πεζογραφία 19ου και 20ού αι.

Διδάσκων: Γιάννης Ξούριας

Το μάθημα εξετάζει τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία του 19ου και 20ού  αιώνα, εστιάζοντας στην ανάλυση και ερμηνεία χαρακτηριστικών κειμένων της περιόδου.

Μαθήματα Γλωσσολογίας 2022-2023

 Εισαγωγή στη γλωσσολογία (Α' εξάμηνο, ΓΛΩ001)

Βασικές αρχές, μέθοδοι και κλάδοι της Γλωσσολογίας. Η πολυσημία της "γλώσσας". Η γλώσσα των ζώων. Γλώσσα και εγκέφαλος. Φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία. Γλώσσα και ύφος. Φεμινιστική γλωσσολογία. Γλώσσα και λογοτεχνία. Λεξικογραφία.

  • Διδάσκουσα: Ιακώβου Μαρία